Skip to main content

Pole Fitness

Nivåer

När du börjar att träna pole rekommenderar vi att du går våra nivåkurser för att lära dig grunderna. Det är mer regel än undantag att eleverna går nivåerna fler än en gång för att känna sig trygga i övningarna, och detta är något vi rekommenderar. Kurserna är normalt 16 veckor långa, dvs. en termin.

1

Nivå 1 – Nybörjare

I den här kursen tränar vi grunderna i poledance och ingen tidigare erfarenhet krävs. Under kursens gång jobbar vi upp styrka och smidighet och du får lära dig snurrar och att bli bekant med din egen kropp och med stolpen. Klassen är 60 minuter lång.

2

Nivå 2

På nivå 2 utvecklar vi snurrar och övningar från Nivå 1 och utmanar oss mer – t ex testa känslan av att vara upp och ner både på marken och på stolpen och fortsätter att bygga styrka och teknik för högre nivåer. På nivå 2 kommer vi också att börja klättra på stolpen. Klassen är 60 minuter lång.

3

Nivå 3

Från och med nivå 3 blir svårighetsgraden på övningarna desto högre. Nu kommer vi verkligen börja fokusera på teknik, grepp och core-styrka, för på nivå 3 gör vi:

 • Chopper/Basic invert (massvis!)
 • Leg hangs (Scorpio/Gemini)
 • Hip hold
 • Med flera!

Klassen är 75 minuter lång.

4

Nivå 4

För att gå vidare till nivå 4 ska man känna sig trygg i de övningar vi har gjort på nivå 3. Nu behöver du vara bekväm med att hänga upp-och-ner på stolpen, och behärska ditt bengrepp för det är dags att ta sig an:

 • Butterfly
 • Brass Monkey (äntligen!)
 • Superman
 • Med flera!

Klassen är 90 minuter lång.

5

Nivå 5

För att träna på Brass monkeys nivå 5 ska du som elev känna dig trygg i de övningar som vi lärt oss i lägre nivåer. Du ska kunna byta övningar och vända dig upp-och-ner på stolpen i luften och känna dig stark och kontrollerad i axlarna för att börja med:

 • Shoulder mount
 • Jade
 • Handspring
 • Med flera!

Klassen är 90 minuter lång.

A

Avancerad

På den här nivån ska du klara handspring, shouldermount och vara trygg i flertalet bengrepp. Kursen är uppbyggd av fyra fyraveckors-klasser med fyra olika instruktörer. Innehållet kommer därmed vara varierat med avancerade kombinationer, koreografi, spinny och power spins.

Klassen är 90 minuter lång.

Övriga kurser och klasser

Som komplement till våra nivå-kurser erbjuder vi ett antal olika fokuskurser och klasser.

High heels

Pole som fokuserar på floorwork och koreografiska element – och utförs i höga klackar för extra effekt! Också kallat Classique inom Pole Theatre-världen, förut under namnet Exotic pole. Lekfullt och flörtigt – och svettigt! Här behövs knäskydd och handgrepp, och minst en termins erfarenhet av pole.

High heels Nybörjare är för dig som gått minst en nivå pole tidigare, och inte har ingen eller lite erfarenhet av dans i höga klackar.

High heels Fortsättning/Intermediate är för dig som gått flera terminer klackar förut, och har en längre bakgrund inom pole.

Koreografi (vi hoppas kunna lansera när tid finnes <3)

En klass där vi lär ut koreografier, alltså en samling sammansatta rörelser till musik med många kombinationer av övningar. Här får man öva på att hitta sitt eget uttryck, men också på att lyssna till musik, tolka och variera tricks och extra mycket uthållighet och kondition. Vi kommer att vara både på och av stolpen och kanske även leka på spinny. Klassen är för dig som har tränat pole några terminer och känner dig bekväm med att utföra trickkombinationer.

Spinny för nybörjare (workshop eller kortkurs)

Spinning pole, spinny eller spin pole – här är klassen där du får öva på att hitta momentum och flow på en snurrande stolpe. Det mesta blir vackert på spinny och målet med klassen är att hitta ett jämnt och vackert flöde i sina rörelser, och börja känna sig lika bekväm på spinny som på statisk stolpe.

Pole double (workshop)

Trick både på marken och på stolpen som utförs i par. Självklart kan du komma solo, vi hittar en kompis att träna med. Den här klassen brukar få betyget ”roligast” – och visst är delad glädje dubbel glädje?

Teori inom tävling (endast i anslutning till SM)

En viktig del inom all sport är tävlingsmomentet. Karlstad har flertalet guldprydda atleteter och så vill vi fortsätta ha det, därför kommer det erbjudas specialklasser i anslutning till Svenska mästerskapen. Det finns många tips och tankesätt att använda när atleten väljer sina trick, bonuspoäng eller koreografiska element. Utbildning kommer att ske av certifierad domare i IPSF:s regelverk. Läs mer om tävling här.

Workshops (när vi får gäster )

Utöver alla roliga klasser som vi redan har i sortimentet så kommer vi även bjuda in gäster från andra pole studios lite då och då. Alla pole-utövare har sin unika stil och favorittricks att dela med sig av, och det brukar vara både inspirerande och välgörande att ha gäster på besök. Håll utkik efter våra workshops!

September 2024 – Dan Rosen

Vi har glädjen att presentera Dan Rosen som workshop-gäst hos Brass Monkeys! Han gjorde ett otroligt uppskattat besök oktober 2023 och vi bjuder därför tillbaks honom under 2024. Dan Rosen är en av pole-världens mest uppskattade profiler som bjuder på sig själv och givetvis massor av pole. Dan är har vunnit flera titlar i pole-tävlingar, och är grundare av Polelols. Han fann vägen in i många pole:ares hjärtan med sitt initiativ Danuary under pandemi-våren 2021. Vi är så glada att han kommer till oss på besök. Tider och workshops släpps senare.

Mammapole (när en mamma finns tillgänglig)

För dig som är föräldraledig finns möjlighet att komplettera den öppna förskolan och babysimmet med lite mamma-baby-tid i polesalen. Vi kommer att fokusera på den så otroligt viktiga försiktiga återuppbyggnaden av magmuskler, övrig core och rygg och har en mysig klass tillsammans med våra barn. Givetvis anpassar vi nivåerna efter Er och barnet.

Träna själv!

För att bli bra på något måste man öva, därför erbjuder vi ett antal olika former av egenträning – tillsammans eller med andra!

Egen träning

Du tränar på egen hand om lokalen är tillgänglig. Boka en plats (en stolpe) i salen via vårt bokningssystem. För att ha en så säker träning som möjligt rekommenderar vi dig att träna tillsammans med någon och det är obligatoriskt att ha fått en genomgång i ”Polesalen – att träna på egen hand”.

Öppen träning, ”OP”

Träning arrangerad av studion där en instruktör kommer att hålla uppvärmning och vara tillgänglig för frågor. Alla elever är välkomna och du som deltagare bestämmer själv innehållet i träningen. Passen annonseras löpande och är toppen för att bli inspirerad av andra!

Privatlektion

Det kommer tider när man behöver lite extra pepp och råd för att hitta nyckeln till det där tricket som man tränat på såååå länge. Då är en privatlektion ett perfekt sätt för att få lite coachning och övningar för att lyckas i sin träning.

Fredagspole 

Fredagsfys före fredagsmys! En mer uppsluppen klass med hög dansmusik, och ibland även en DJ – bästa sättet att börja helgen! Dessa fredagar annonseras när de blir av.

Brass Monkeys Karlstad
Sågverksgatan 6, Karlstad Aktivitetscenter
info@brassmonkeyspole.se